Ekonomi

BDDK: Müşteri onayı olmadan banka hesapları artık açılamayacak

REUTERS

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) yeni kararlarına göre bankalar, kişiler adına doğrulanabilir onay veya talep olmadan kendi başlarına hesap açamayacak.

Mevduat ve katılım bankaları, doğrulanabilir onay veya talep olmaksızın, kişiler adına kredili mevduat hesabı da dahil olmak üzere herhangi bir hesap açamayacak, kredili mevduat hesabının limitini artıramayacak ve kredili mevduat hesabından tahsilat yapamayacaktır.

Resmi Gazete’de yayınlandı

Mevduat ve katılım fonlarının kabulü ve çekilmesine ilişkin usul ve esaslar ile zaman aşımına uğramış mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Hesap sahibi bilgilendirilecek

Düzenlemeye göre kredi hesap limitlerinin azaltılması durumunda hesap sahibine bilgi verilecek. Yenilenen hesaplar bu fıkra kapsamında hesap açılışı sayılmayacaktır.

Bazı ifadeler değiştirildi

Düzenleme ile yönetmeliğin 4’üncü sayısı olan “Mevduat ve fon kabulü” başlıklı ve “Katılım fonlarına ilişkin genel koşullar” başlıklı 6’ncı maddesinde yer alan “kâr ve zarar” ibareleri “kar” olarak değiştirildi.

Havuz oluşturulacak

Yönetmeliğe göre, kâr ve zarara katılma sözleşmeleri ve yatırım vekaletname sözleşmelerine dayanılarak açılan katılma hesaplarının işletilmesinde, her sözleşme türü kapsamında başka havuzlar oluşturulabilir ve bu havuzlar kendi bünyesinde birleştirilebilir.

Katılım fonu hesapları

Katılım fonu hesaplarında hesap sahibinin talep hakkı ve katılım bankasının ödeme yükümlülüğü; Özel cari hesaplara yatırılan fiyat, katılma hesaplarında vade sonunda geçerli birim hesap fiyatına eşit olacaktır.

Tahmini kâr oranı belirlenerek yapılan yatırım vekâlet sözleşmesine dayalı katılma hesaplarında birim hesap değerinin, yatırılan tutar ile tahmini kârın toplamı ile sınırlı olması beklenir.

Günlük birim maliyet hesaplama tablosu artık kullanılmayacak

Katılma hesaplarının işletilmesinden kaynaklanan kar veya zararın hesaplanmasında kullanılan ve yönetmelik ekinde yer alan Günlük Birim Ücret Hesaplama Tablosu yürürlükten kaldırılmıştır.

Uyarı limiti TMSF’ye aktarıldığında değiştirilebilir

Yönetmelikte yapılan düzenleme kapsamında BDDK’nın ayrıca mevduat, katılım fonu, emanet ve alacak hak sahiplerini, başvuru yapmamaları halinde hesaplarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredileceği konusunda uyarma yükümlülüğü de bulunuyor. Halen 250 TL ve üzeri olarak uygulanan limitin TMSF’nin görüşü alınarak değiştirilmesine karar verildi. yetkili olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu