Haber

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Bulgaristan’daki şehitler anıtını ziyaret etti

– Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Bulgaristan’daki şehitler anıtını ziyaret etti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu:

“Türkiye ile Bulgaristan arasındaki güçlü ittifak ve dostluk, bugün Balkanlar’da barış, huzur ve istikrar için çok önemlidir”

KASIM – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bulgaristan’ın Bohçalar ilçesindeki şehitler anıtını ziyaret etti. Çavuşoğlu, “Türkiye ile Bulgaristan arasındaki güçlü ittifak ve dostluk, bugün Balkanlar’da barış, huzur ve istikrar için çok önemlidir.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bulgaristan temaslarına başladı. Çavuşoğlu, iftar öncesi Bohçalar ilçesindeki şehitler anıtını ziyaret ederek Mayıs 1989’daki asimilasyon harekatında şehit olan soydaşlarımız için çelenk koydu. Bakan Çavuşoğlu daha sonra Bohçalar halkıyla bir araya gelerek bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasının başında selamlarını, sevgilerini ve geçmiş olsun dileklerini ilettiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Seninle bohçalarda olmaktan büyük gurur duyuyorum. Burası kahraman bir topraktır. Siz komünistlere başkaldırdınız. Burada rejim ilk kez sözde Türklüğe ve İslam’a dönüş adı altında “Kimliğinizi, dilinizi, atalarınızın mirası olan dininizi korumak için şehitler verdiniz. Büyük mücadeleler verdiniz” dedi.

“Türk milleti, uğrunda can veren evlatlarını asla unutmayacak”

Bulgaristan Türklerinin milli şairi Nuri Adalı’nın demir parmaklıklar arkasından yazdığı şiirdeki “Rumeli’de şüphe kalmayacak, bu mazlum millet kahraman olacaktır” mısralarını hatırlatan Çavuşoğlu, “İşte bu kahraman millet bugün burada.Şehitlerimizin emanetleri bugün aramızda.Yüce Allah’ım.Allah’ın rahmeti,Burdanlar başta olmak üzere,Bulgar Türklerinin ve Türk dünyasının tüm şehitlerinin üzerine olsun.Uğruna can veren evlatlarını asla unutmayacak. Türk milletinin.”

“Özgürlük mücadeleniz sadece Bulgaristan’da değil, Doğu Avrupa’da da demokrasi tarihine altın harflerle yazılmıştır”

Bohça halkının çok acılar çektiğine, büyük fedakarlıklar yaptığına işaret eden Çavuşoğlu, “Özgürlük çabalarınız sadece Bulgaristan’da değil, Doğu Avrupa’da demokrasi tarihine altın harflerle yazıldı. Bulgaristan’da insan hakları ve demokrasi yerleşmiş ve demokrasiye kavuşmuştur. sizlerin önderliği ve katkılarıyla gelişti.Büyükelçimiz ve Başkonsolosumuz Bohça’da hızlıca anlattılar.Hemen hemen her öğrenci anadilimiz olan Türkçe dersi alıyor dediler.Sizinle gurur duyuyoruz.Belediye Başkanı Nida kardeşimi de tebrik ediyorum. Özel çabaları olduğunu biliyorum.Bu anayasal haktan istisnasız tüm çocuklarımızın yararlanmasını özellikle diliyorum.Bulgaristan artık Avrupa Birliği’nin önemli bir üyesi.

“Ülkelerimiz arasında çok boyutlu ve gelişmiş ilişkiler var”

Bulgaristan’ın Türkiye’nin AB’de her zaman bir ayağı olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Ülkelerimizin ortasında her alanda çok boyutlu ve gelişmiş ilişkiler var. Bu ilişkilerin ve iş birliğinin doğal olarak ana destekçisi sizsiniz. Bu vesileyle; 2 Nisan seçimlerinden sonra istikrarlı bir hükümet kurulabilir.Kurulacağını umduğumuzu burada paylaşmak isterim.Türkiye ile Bulgaristan arasındaki güçlü ittifak ve dostluk bugün Balkanlar’da barış, huzur ve istikrar için çok değerlidir.İslamofobi Irkçılık, yabancı düşmanlığı, kendinden olmayan herkese yönelik nefret görülmemiş boyutlara ulaştı.Türkiye ve Bulgaristan “Biz dost, komşu ve müttefik olarak bu akımı durdurabilecek iki ülkeyiz. Bu nedenle birlikteliğimiz her zamankinden daha değerli. Bunu da inşallah siz soydaşlarımızla birlikte başaracağız. Devletimizin ve milletimizin tüm imkanları her zaman yanınızdadır” dedi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketinde Bulgaristan Türklerinin büyük dayanışma gösterdiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Bölgede, deprem bölgesinde yardımlarınızın ne kadar iyi olduğuna bizzat şahit oldum.”

cukurcaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu