Haber

Enkaz Kaldırma Çalışmaları 22. Gününde Devam Ediyor.

BERKAY VAROL

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından on binlerce bina yıkıldı, yüzbinlerce bina kullanılamaz hale geldi. 22. günde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un 2023 yılı bütçe sunumunda; “Artık enkazı bir an önce kaldırıp vatandaşına en kısa sürede ulaşan bir Türkiye var. Krizi en doğru ve hızlı yöneten bir Türkiye var” sözleri gündem oldu. O günkü kurul toplantılarında Bakan Kurum’a “Sanki enkaz kaldırma bakanlığına dönmüşsünüz” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, bugün ANKA’ya şunları söyledi; “Bakanın sözleri şov amaçlıydı. Gerçekte enkazı kaldırıp halkını kurtaramayan bir hükümet vardı. Maalesef deprem bu gerçeği ortaya çıkardı…” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye, 6 Şubat günü saat 04.17 sıralarında Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. İlk depremden yaklaşık 9 saat sonra Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde bu kez saat 13.24’te 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi.

11 ili etkileyen iki büyük depremde on binlerce bina yıkıldı; Yüzbinlerce bina ağır hasar gördü. Depremin ikinci haftasında bazı illerde arama kurtarma çalışmaları tamamlanarak enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı, bazı illerde ise arama kurtarma çalışmaları devam etti.

20 Şubat 20.04, Defne 6.4’te; Üç dakika sonra Samandağ’da 5.8 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi. 26 Şubat 18:23 itibarıyla depremlerde 44.374 vatandaş hayatını kaybetti.

Hatay’da meydana gelen depremin üzerinden bir hafta geçti, bugün (27 Şubat) Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde saat 12:04 sıralarında 5.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremde bir vatandaş hayatını kaybederken, daha önceki depremlerde hasar gören 29 bina da yıkıldı.

Depremler sonrası yıkıma neden olan kentlerde enkaz kaldırma çalışmaları 22’nci gününde de devam ediyor.

Depremden etkilenen vatandaşlar, afet koordinasyonunun sağlanmadığını ve krizin yönetilemediğini kınadı. Bazı illerde meydana gelen depremin 3. gününde enkazda arama kurtarma çalışmalarının başladığını söyleyen vatandaşlar, yetkilileri suçladı.

Depremden 3 gün sonra askeriyeyi gördüğünü, evlerin yıkıldığı bazı köylerde ise bir hafta sonra yetkilileri gördüğünü söyleyen vatandaşlar da oldu.

BAKANIN AÇIKLAMASI VAR “KRİZİ EN DOĞRU VE HIZLI ŞEKİLDE YÖNETEN BİR TÜRKİYE VAR”

Afet ve kriz yönetimi konusu görüşülürken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Plan ve Bütçe’de bakanlığının 2023 bütçe kanun teklifinde Türkiye’deki sel, yangın, deprem gibi afetlere dikkat çekti. Heyet 9 Kasım 2022’de “Artık enkazı bir an önce kaldırıp vatandaşına en kısa sürede ulaştıran bir Türkiye var. Krizi en doğru ve en hızlı şekilde yöneten bir Türkiye var. Devletine güvenen bir millet ve yaralarını çabuk saran bir Türkiye” gündem oldu.

ÖZTUNÇ, “BAŞVURU İLE ÇAMAŞIR ÇIKARMA BAKANLIĞINA BAŞVURDUNUZ” DEDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, o günkü bütçeyle ilgili yaptığı değerlendirmede Bakan Kurum’a, “Deprem öncesi tespit, deprem anında yapılması gerekenler, deprem sonrasında yapılması gerekenler… Ama ne yazık ki… devletiniz bize sadece depremden sonra enkaz kaldırmayı anlatıyor.Ya, mesele enkaz kaldırma meselesi değil, deprem öncesi neler yapılıyor, deprem öncesi önlemler neler, neler yapılıyor, deprem için neler planlanıyor? Bunlarla ilgili önemli bir çalışma yok burada sadece enkaz kaldırma raporları var burada bilgi var döndünüz” dedi.

“GERÇEKTEN YIKAMALARI ÇIKARMAYAN VE HALKINI KURTARMAYAN BİR GÜÇ VARDI”

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Ali Öztunç, Murat Kurum’un bütçe sunumundaki konuşmasını hatırlatarak, “Boşken ortak sözler kullandı. O gün bu sözlerin somut karşılığı yok desek, suçlanırdık” dedi. Bugün Bakan’ın sözlerinin havada kaldığını acı bir tecrübeyle gördük: “Bakanın sözleri gösteri amaçlıydı. Gerçekte enkazı kaldıramayan ve halkını kurtaramayan bir hükümet vardı. Maalesef deprem bu gerçeği ortaya çıkardı…”

“KAHRAMANMARAŞ’TA DEPREMLE BÜYÜK YARALANAN, FAY HATTILARININ KESİŞTİĞİ BÖLGELERDE DEPREM KONUTLARI İNŞA ETMEK İSTİYORLAR”

Öztunç, “Afet yönetimini bayındırlık işlerine indirgeyemezsiniz. Ancak bakanlık bayındırlık işlerinde de kötü. Afet sonrası rehabilitasyon ve yeniden yapım süreçlerini aynı anlayışla yürütmek istiyorlar. Kahramanmaraş’a deprem konutu yapmak istiyorlar, Fay sınırının geçtiği yerde, depremin ağır hasar gördüğü yerde. İstifa edecek kurumları yok, faylardan ders çıkaracak özellikleri yok” dedi.

akincilar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu