İş

İngiltere’de sağlık çalışanları neden grevde, NHS ile ilgili sorunlar neler?

İngiltere’deki hemşireleri temsil eden en büyük sendika kuruluşu olan Royal College of Nurses (RCN) bünyesinde örgütlenen yaklaşık 100.000 hemşirenin, 15 ve 20 Aralık tarihlerinde İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’daki grev eylemine katılması bekleniyor. Bu, sendikanın 100 yıllık tarihindeki ilk grev hareketi olacak.

Unison, Unite ve GMB sendikalarının ortak kararıyla İngiltere ve Galler’de onbinlerce ambulans ve acil servis çalışanının 21 ve 28 Aralık’ta greve gideceği açıklandı.

Sağlık hizmetlerine olan talebin en yoğun olduğu kış döneminde, Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) hizmetlerinin 100.000’in üzerinde çalışanı olmadığı iddia ediliyor.

Uzmanlar, bu açığın Kovid salgınının yarattığı inanılmaz çalışma koşulları ve bu süreçte sistemin adeta çökertilmesinden kaynaklandığını söylüyor.

Doktorların, hemşirelerin ve acil durum çalışanlarının iş yükü ikiye veya üçe katlandı.

Hastane yataklarının dolu olması nedeniyle 15 dakikayı geçmemesi gereken ambulans bekleme süreleri her 10 olaydan birinde 1 saati geçebilmekte ve bazı durumlarda ambulanslar hastaları bırakmak için hastane kapılarında saatlerce beklemektedir. haberlerverilmiş.

15 Aralık’tan itibaren, ülke genelinde Noel kutlamaları başlarken yüzbinlerce sağlık çalışanının greve katılması bekleniyor.

Acil servisler grevler sırasında çalışmaya devam edecek, ancak uzmanlar önümüzdeki hafta ve aylarda sağlık hizmetlerinde büyük bir kriz olacağı konusunda uyarıyor.

Peki, sağlık çalışanlarının grev ilan edilmeden önce içinde bulunduklarını vurguladıkları bu krize neden olan şey, dünyada örnek gösterilen NHS’nin bu günlere nasıl geldiği ve geleceği için neler öngörüldüğü. sağlık sistemi? Uzmanlara ve sağlık çalışanlarına sorduk.

Şu anda neler oluyor?

Sendikalar sağlık çalışanları için enflasyonun yüzde 5 üzerinde yüzde 19 zam talep ediyor.

Devletortalama 4,74’lük bir artışa tekabül eden brüt yıllık 1.400 sterlinlik bir fiyat artışı öneriyor.

İngiltere Bütçe Ofisi’nin 2023 yılı için yıllık enflasyon tahmini yüzde 7,4 olup, kamu sektöründeki artışın gelecek yıl yüzde 2 ile sınırlı kalması planlanıyor.

Dolayısıyla, ortalama bir fiyata doktor olmayan bir sağlık çalışanı hükümetin teklifini kabul ederse, önümüzdeki iki yıl içinde yaklaşık yüzde 10 daha fakir olacak. 2010 fiyatlarına göre reel ücretlerinde yüzde 20 indirim yapılacak.

Bağımsız düşünce kuruluşu Nuffield Trust, bu yılın Ocak ayı ile Mart ortası arasında NHS işgücünün yüzde 8’i veya yaklaşık 105.000 kişi açığı olduğunu duyurdu.

Geçen yıl 40.000’den fazla hemşire NHS’den ayrıldı. Bu sayı da işe alınan hemşire sayısından fazladır. Bu durum bir yandan hemşire açığının artmasına, diğer yandan deneyimli hemşirelerin kaybedilmesine yol açmaktadır.

BBC Türkçe New Cross Hospital’da Yönetici Hemşire olan Pakize Durmaz, 2005’ten beri NHS için çalışıyor. Durmaz, Covid döneminde sağlık çalışanlarının yıprandığını ve birçok kişinin mesleği bıraktığını anlatıyor:

“Meşguliyetimiz hiç bitmiyor ve herkes çok yorgun. Hemşireler eskiden 5 hastayla ilgilenirken şimdi 10 hastaya bakmak zorundalar, az paraya çok sorumluluk almamızı istiyorlar ve insanların hayatı bizim elimizde. Pandemi sürecinde bizi hep alkışladılar ama karşılığında zam yapmadılar ve bu yüzden birçok insan daha az stresli işlere yöneliyor.”

İşgücü açığını kapatmak için sağlık bölümünde yurt dışından birçok kişi istihdam edilmektedir.

Nuffield Trust’ın Mart 2022 verileri sağlık kurumlarında çalışan her 6 kişiden birinin yabancı uyruklu olduğuna dikkat çekiyor.

Öte yandan acentelerden personel alımının arttığı belirtiliyor.

Durmaz, “Günlük çalışanlar kadrolu hemşirelerin iki katı maaş alıyor, dolayısıyla hastaneler daha fazla para harcıyor. İlk geldiğimde çok büyük bir işçi sıkıntısı vardı. 20 yıl öncesine gitmek gibi” diyor.

Ancak bu girişimler başarılı olamamakta ve kriz aşılamamaktadır.

NHS verilerine göre eylül ayından bu yana hastanelerde tedavi için sırada bekleyenlerin sayısı 7,1 milyon rekor seviyeye ulaştı.

GMB sendikası, acil durumlarda ambulans için ortalama bekleme süresinin bir saate çıktığını söylerken, her üç ambulans çalışanından biri gecikmeler nedeniyle hastaların öldüğüne tanık olduğunu söylüyor.

Hoşnutsuzluk Kışından Günümüze

BBC Türkçe Ile konuşmak . Agnes Arnold-Foster, NHS’nin kurulduğu 1948 yılından bu yana sürekli krizler yaşadığını, ücret konusunun her zaman gündemde olduğunu ve bu nedenle sağlık çalışanlarının daha önce de greve gittiğini açıklıyor.

1978-79’da “Hoşnutsuzluk Kışı” olarak bilinen kamu sektörü grev hareketine yüzbinlerce insan katıldı.

Arnold-Foster’a göre bugünkü grevlerin öncekilerden temel farkı, ülkedeki hemşireleri temsil eden en büyük sendika olan RCN’nin ilk kez böyle bir girişimde bulunması ve bu nedenle hemşirelerin grevlere katılımının çok daha fazla olması.

Ancak 1970’ler ve 1980’lerdeki grevlerin bir özelliği, o dönemde sağlık sektöründe muhasebeci, temizlikçi, tesisatçı ve aşçı gibi yardımcı rollerde çalışanların da yoğun bir şekilde greve katılmasıydı.

Bugün bu kesimin büyük bir kısmı taşeronlara bağlı ve dolayısıyla sendikalı değiller.

Bugünün grevleri bu nedenle katılım açısından nispeten küçüktür.

Ayrıca İngiltere’de 1990’lara kadar farklı sektörlerdeki sendikalar birbirlerinin grevlerini destekleyebiliyor ve katılabiliyordu. 80’lerde iktidarda olan Margaret Thatcher liderliğindeki Muhafazakar Parti hükümetinin çıkardığı işçi örgütlenmelerini ve eylemlerini kısıtlayan yasalar arasında dayanışma grevleri yasağı da vardı ve bu nedenle artık bu mümkün değil.

Öte yandan İngiltere’de şu sıralar gündemde olan grevler sadece fiyat talebine dayalı olmayıp, sendikaların çalışma koşulları, işçi sıkıntısı, kaynak yetersizliği ve ihmal gibi sorunları da gündeme getiriyor.

Arnold-Foster’a göre, “Bunlar ölçülmesi çok daha zor talepler. Bu tür taleplere dayalı eylemleri baltalamak da daha kolaydır. Medyanın politik olarak saldırması kolaylaşıyor, örneğin işçilerin açgözlü olduğu veya insanların hayatını tehlikeye attığı söylenebilir.”

‘Çalışanlarına yatırım yapılmazsa NHS olmayacak’

İngiltere Sağlık Bakanı Steve Barclay, bu ay planlanan grevler hakkında şunları söyledi: “NHS personelinin çalışmaları ve özverileri için çok minnettarım, ancak sert bir kışa yaklaşırken bazılarının greve gidecek olması beni derinden üzüyor. kimseye yarar.”

Barclay’in sözleri, eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’ın 80’lerde greve giden hemşirelerle ilgili açıklamalarını anımsatıyor.

Thatcher, grevdeki hemşireleri “hastalara kasten saldırmakla” ve “hastalarını yarı yolda bırakmak istemeyen ve bu nedenle greve katılmayı hayal bile edemeyen diğer hemşirelere yük olmakla” suçladı.

Ancak “pandeminin kahramanları” olarak anılan sağlık çalışanları artık hayatın temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiklerini, yoksullara gıda yardımı yapan kuruluşlardan yiyecek almak zorunda kaldıklarını, artık bu şartlar altında çalışmaya ve yaşamaya dayanamıyor.

GMB Sendika Lideri Rachel Harrison şunları söyledi: “NHS çalışanları artık 12 yıllık kesintilere dayanamıyor. Yapmak isteyeceğimiz son şey greve gitmek ama hükümet bize başka seçenek bırakmadı” diyor.

26 yıldır NHS’de çalışan Carmel O’Boyle, BBC’ye şunları söyledi: “Kimse greve gitmek istemiyor, bu çok zor bir karardı ama hastalarımıza gerektiği gibi bakabilmek istiyoruz ve bunu düşünüyoruz. hükümetin bizi dinlemesini sağlamak için yapabileceğimiz başka bir şey yok. NHS halkına yatırım yapmazsa, NHS olmayacak” diyor.

New Cross Hastanesi’nden Pakize Durmaz, “Hemşirelerde bir tükenmişlik hali var. Yeterli çalışan olmadığında hastalara zaman ayıramıyor ve strese giriyoruz. Birçok hemşire bu yüzden hastalanıyor” diyor.

NHS’nin parçalanması ve özelleştirilmesi

Ülkenin en büyük patronu olan NHS, İngiltere’de 1,5 milyona yakın kişiyi istihdam ediyor.

Newcastle Üniversitesi Halk Sağlığı Profesörü Allyson Pollock, grevlerin aslında NHS’nin içinden geçtiği “30 yıllık parçalanmanın yalnızca bir belirtisi” olduğunu söylüyor.

NHS’de eski başbakanlar Margaret Thatcher ve John Major döneminden başlayarak 1980’li ve 90’lı yıllarda bir “özelleştirme” politikası yürütüldüğünü ve diğer hükümetlerin günümüze kadar devam ettiğini söyleyen Pollock, hükümet sağlık sistemini piyasaya devrederek sorumluluktan kurtuldu.

Pollock, “Aslında NHS’ye çok ciddi bir para akışı var ama bu para kamu-özel sektör ortaklığıyla şirketlere yönlendiriliyor” diye devam ediyor Pollock:

“Sağlık sistemi giderek daha fazla piyasa kararları tarafından yönetiliyor ve bu nedenle sistem içinde sorunlar var. İş gücünde özelleştirmenin kapsamı henüz bilinmiyor ve konuşulmuyor.”

Pollock, NHS’nin geleceği konusunda karamsar.

Hastanelerin acil servislerinde saatlerce beklediğini söyleyen hasta ve yoğunlukla baş edemediğini söyleyen doktorların sayısı artıyor.

Pollock, “Kamu desteği yaklaşımına sahip bir hükümet, durgunluk ve krizlerin üstesinden gelebilir. Ancak Birleşik Krallık’ta hükümet hâlâ piyasa yanlısı ve özelleştirme ideolojilerine inanıyor ve kaynakların adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini düşünmüyor.”

Başta Pollock olmak üzere pek çok uzman, önümüzdeki dönemde siyasetçilerin ve bazı medya kuruluşlarının grevdeki çalışanlara yönelik bir suçlama stratejisi uygulayabileceğini ve kamuoyunda bir ayrışmanın yaşanabileceğini düşünüyor.

Bu görüşe katılan Dr. Arnold-Foster, halkın sağlık sistemine olan derin bağlılığı olan NHS’nin değerli bir özelliğine işaret ediyor.

“80’lerden itibaren halkın NHS ile özel bir bağı olmaya başladı ve hala da devam ediyor. Bu bağ, İngiliz kimliğine, hayırsever bir ülke olma ideolojisine çok bağlıdır ve bu da NHS’yi dünyada neredeyse benzersiz kılar,” diyor Arnold-Foster.

“İktidarın pandemi döneminde sağlık hizmetini övmekle bitirememiş olması ve bu övgünün mali ve yapısal karşılığını gelecekte çalışanlara vermemesi seçmenin gözünden kaçmayacak bir ironidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler