Sağlık

Kilo verme yolculuğunda yeni trend: Aralıklı Oruç Diyeti…

10:14 yöntemi çoğunlukla kadınlara tavsiye ediliyor!

Son dönemde popülerlik kazanan Aralıklı Oruç Diyeti, beslenme düzenini değiştirerek kilo kontrolü sağlamayı amaçlayan bir yaklaşım olarak öne çıkıyor.  aralıklı oruç diyeti  Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, diğer diyetlere göre uygulamasının daha kolay olduğunu belirtti. “Vücut fonksiyonları ve stres durumları göz önüne alındığında 10:14 yöntemi çoğunlukla kadınlara öneriliyor.” söz konusu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, aralıklı oruç konusunu değerlendirdi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Aralıklı Oruç Diyetinin, açlık durumları ve yeme periyotlarının dönemsel olarak değiştiği bir diyet yaklaşımı olduğunu belirterek, “Rutin beslenme programlarından farklı olarak Aralıklı Oruç Diyetinde önemli olan, yenilen besinin kalorisi ve türü değil, kalorisidir. yenildiği zaman aralığı önemlidir.” söz konusu.

En çok tercih edilen 16:8 yöntemi…

Pek çok farklı biçimde yapılabilen bu beslenme yaklaşımında bilinen birçok yöntemin bulunduğunu anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “En çok tercih edileni 16:8 yöntemidir. Kişinin 16 saat oruç tuttuğu, 8 saat yemek yediği bir yöntemdir. “Vücut fonksiyonları ve stres durumları göz önüne alındığında 10:14 yöntemi çoğunlukla kadınlara öneriliyor.” dedi.

Uygulaması daha kolay…

Aralıklı Oruç Diyeti’nin uygulanmasının diğer diyetlere göre daha kolay olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Özellikle gece açlığını desteklediği ve daha az kalori alımını sağladığı için kilo vermeye yardımcı oluyor. “Bu diyetin temeli vücudun detoksifikasyon mekanizmasını desteklemek ve oruç döneminde yaşlanma sürecini yavaşlatmaktır.” söz konusu.

İstatistiksel olarak anlamlı bir avantajı yok

Klinik çalışmalara değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Aralıklı oruç ile yapılan klinik çalışmalarda bu diyetin kan şekeri ve kan basıncını düzenlemede, insülin duyarlılığını artırmada ve oksidatif stresi azaltmada birçok olumlu etkisinin olduğu rapor edilmiştir. Ancak diğer kalori kısıtlamalı diyetlerle karşılaştırıldığında kilo verme açısından istatistiksel olarak anlamlı bir avantajın olmadığı gözlemlendi.” Sanki konuşuyordu.

Aralıklı Oruç Diyetini kimler uygulayabilir?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Aralıklı oruç yapmak isteyen sağlıklı bireylerin beslenmesi; Bireysel olarak, kontrollü ve beslenme uzmanı eşliğinde planlanmalıdır. Bu beslenme modelinin yanlış uygulanması; Vitamin eksikliklerine, kas kaybına ve gücün azalmasına neden olabilir. Ayrıca belirli saat ve günlerde kısıtlayıcı beslenme alışkanlıklarının bireylerde, özellikle ergenlerde yeme bozukluklarına neden olabileceği de unutulmamalıdır. Sonuç olarak aralıklı oruç diyetinin uygulanması kolay gibi görünse de uygulanırken dikkate alınması gereken birçok faktör vardır ve mutlaka uzman gözetiminde uygulanmalıdır. dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

gumusovahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu