Haber

New York Belediye Başkanı’na ‘Türkevi’ soruşturması: ‘Baskı yaptığı’ iddiası

ABD’nin New York şehrinin Demokrat Belediye Başkanı Eric Adams’ın, Türkiye Başkonsolosluğu’nun da bulunduğu ‘Türk Evi’ binasının açılmasına izin verilmesi için şehir yetkililerine baskı yaptığı iddia edildi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi üç kaynağın The New York Times (NYT) ile paylaştığı bilgiye göre federal yetkililer, Belediye Başkanı Adams’ın seçilmesinden haftalar önce, güvenlik endişeleri olmasına rağmen New York İtfaiye Teşkilatı’na binayı onaylaması için baskı yaptığını söyledi. bina. Yapmadığı şeyleri araştırıyor.

İddiaya göre, Temmuz ayında Demokrat Parti içinde ön seçimi kazanan Adams, 2021 yazının sonlarına doğru dönemin İtfaiye Komiseri Daniel A. Nigro ile temasa geçerek Türk hükümetinden söz konusu binaya yerleşmesine izin vermesini istedi. en azından geçici olarak. İtfaiye yetkilileri bu nedenle binanın açılmasına izin vermediği için bina şu anda güvenlik endişesi nedeniyle açılmadı.

‘FBI İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜNE ADAMS’IN ROLÜYÜ SORDU’

Adams’ın söz konusu müdahalesi, FBI ve Manhattan’daki federal savcıların Türk hükümetinden ‘yasadışı bağış’ yaptığı iddiasıyla başlattığı soruşturma kapsamında inceleniyor. Söz konusu soruşturma kapsamında 6 Kasım Pazartesi günü Adams’ın cep telefonu ve tabletine el konuldu. NYT’ye konuşan kaynaklar, FBI’ın itfaiye yetkililerine ‘Türk Evi’ binasıyla ilgili meselede Adams’ın rolünü sorduğunu belirtti.

Daha önce ABD basınında yer alan haberlerde, New York Belediye Başkanı Adams’ın 2021 belediye başkanlığı seçim kampanyasında Brooklyn’deki bir inşaat şirketiyle ve Türk hükümetiyle işbirliği yaparak başkasının parasını kendi adına siyasi katkı sağlamak amacıyla yasa dışı olarak kullanıp kullanmadığı araştırılmıştı. Rapor edildi. İddianamede Adams’a yönelik herhangi bir suçlamanın bulunmadığı da belirtildi.

‘İŞBİRLİĞİNE DEVAM EDECEĞİZ’

‘Türkevi’ ile ilgili müdahale iddialarına ilişkin yorum talebine yanıt veren New York Belediye Başkanı Adams’ın kampanya yetkilileri, 11 Kasım Cumartesi günü yaptıkları açıklamada, “Bölge başkanı olarak rutin görevimin bir kısmı, hükümet yetkililerine şu konularda rapor vermektir: Paydaşlar adına bana herhangi bir suçlama yöneltilmiyor, savcılarla temasa geçtim.” “İşbirliğine devam edeceğim.” Washington’daki Türkiye Büyükelçiliği’nden bir temsilci yorum talebine yanıt vermedi. FBI ve New York Güney Bölgesi Başsavcılığı’nın sözcüleri de son iddialarla ilgili yorum taleplerini reddetti.

The NYT’ye göre Adams, İtfaiye Departmanı ile iletişime geçtiğinde hâlâ Brooklyn bölgesinin bölge şefiydi. Gazeteye göre bu görevin yetki alanı, Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu’nun da bulunduğu ‘Türkevi’ binasının bulunduğu Manhattan bölgesini kapsamıyordu. Adams’ın Brooklyn Bölge Lideri olduğu 2015 yılında Türkiye’ye yaptığı ziyaretin masraflarının bir kısmının Türkiye Başkonsolosluğu tarafından karşılandığı belirtildi. (DIŞ HABER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu