Ekonomi

‘Türkiye enerji üssü’ için dev adım! TBMM’de kabul edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, birçok konuda değişiklik içeren maddeyi kabul etti. Kanun aşağıdaki değişiklikleri içermektedir:

DEPREM BÖLGESİ İÇİN ÖZEL YÖNETMELİK

Depremden etkilenen 11 ilde il özel idareleri, belediyeler, sanayi ve ticaret odaları, 2023 ve 2024 yılları için kalkınma ajanslarına ödeyecekleri paylardan muaf olacak.

YEŞİL SANAYİ BÖLGELERİ

Belirlenen kriterler kapsamında “Yeşil Organize Sanayi Bölgesi” TSE tarafından tanımlanacak ve belgelendirilecektir.

BOTAŞ’A YENİ SİPARİŞ

Türkiye’nin güç üssü olabilmesi için BOTAŞ’ın yapısı değiştirilecek. Yeni birim ve şirketler kurabilecektir.

BOTAŞ’ın faaliyetlerinin ayrıştırılması ve yeniden yapılandırılması amacıyla kurulacak şirketlerin faaliyet konusu, ticaret unvanı, sermayesi ve ortaklık yapısı ile bu kapsamda yürütülecek süre ve benzeri işlemler Yönetmelik tarafından düzenlenecektir. Cumhurbaşkanlığı Kararı.

ÖZEL BÖLÜM DOĞALGAZ İTHALAT OLACAK

Hem BOTAŞ hem de özel sektör tüzel kişilerine doğalgaz ithalatında serbestlik getirilecek. Ancak bu kararlar sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), spot boru gazı ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ithalatı için geçerli olmayacak.

MALİ GARANTİLER

Arz güvenliği kapsamında ithalat veya ihracat faaliyetinde bulunan tüzel kişilerden alınacak mali teminatlar ile rekabeti sağlamaya yönelik bahisler, bakanlığın görüşü alınarak EPDK tarafından düzenlenecektir.

DOĞALGAZ TARİFESİ

İhraç doğal gaz iletim tarifeleri, yurtiçi iletim tarifelerinin getirdiği kısıtlamalara tabi olmayacaktır.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL İÇİN ÖNLEM

Şarj şebekesi işletmeciliği lisansı iptal edilen tüzel kişi, lisans iptalini takip eden 3 yıl içinde şarj şebekesi işletmeciliği lisansı alamayacaktır.

KAYNAK: SABAH

haber-genc.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu