Haber

Çin’in Paris Büyükelçisi Baltık ülkelerini kızdırdı

Çin’in Paris Büyükelçisi Lu Şayı’nın Cuma günü bir televizyon kanalına yaptığı açıklamalar Baltık ülkeleri başta olmak üzere Fransa ve Ukrayna’nın tepkisini çekti.

Büyükelçi Lu Shayi, LCI Televizyonuna yaptığı açıklamada, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Doğu Avrupa ülkelerinin egemenlik haklarını sorgulayan açıklamalarda bulundu. Lu, bu ülkelerin “egemen devletler olarak statülerini onaylayan hiçbir uluslararası anlaşma olmadığı için uluslararası hukuka göre etkili bir statüye sahip olmadığını” söyledi. Çin Büyükelçisinin açıklamaları sadece Ukrayna’yı değil, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Estonya, Litvanya ve Letonya gibi Avrupa Birliği üyelerini de kapsıyor.

Fransa: Hoş bulduk

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Çin Büyükelçisinin sözlerine tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “büyükelçinin açıklamalarının şaşkınlıkla karşılandığı” belirtildi. Açıklamada, “Umarız böyle olmaz ama bu açıklamaların kendi pozisyonunu yansıtıp yansıtmadığı Çin’in takdirine bırakılmıştır” denildi.

Litvanya, Letonya ve Estonya’dan tepki

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Letonya’nın Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Twitter hesabından Çin Büyükelçisine tepki gösterdi. Rinkeviçs, “Çin’in Fransa Büyükelçisi’nin uluslararası hukuk ve devletlerin egemenlik haklarına ilişkin açıklamaları kesinlikle kabul edilemez. Çin tarafından bir açıklama ve bu açıklamanın tamamen çürütülmesini bekliyoruz.”

Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, “Çinli diplomatın açıklamaları akıl almaz, bağımsız ve egemen bir ülkeye yönelik bu açıklamaları kınıyoruz” dedi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, “Eğer Baltık ülkelerinin ‘Ukrayna’da barışı sağlamak’ için Çin’e neden güvenmediği konusunda hala kafası karışıksa, bakın burada bir Çin Büyükelçisi var ve Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu ve sınırlarının Rusya’ya ait olduğunu savunuyor. diğer ülkelerin yasal dayanağı yok.” terimleri kullandı.


Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Çin Devlet Başkanı Xi JinpingFotoğraf: Ng Han Guan/AP/resim ittifak

Kırım konusunda da açıklama yaptı.

fransız televizyon kanalı LCI 2019’da yapılan röportajda Çin Büyükelçisine Kırım’ın Ukrayna ile ilgili olup olmadığı da soruldu. Büyükelçi Lu Shayi, “Soruna nasıl baktığınıza bağlı. Bir tarih var. Kırım her şeyden önce Rusya’ya aitti.”

Ukrayna da Çin büyükelçisinin açıklamalarını “saçma” olarak kınadı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin danışmanlarından Mikhail Podolyak, Sovyet sonrası ülkelerin statüsünün “uluslararası hukuk tarafından garanti altına alındığını” söyledi. Podolyak, “Bin yıllık tarihi konusunda titiz olan bir ülkenin temsilcisinden Kırım tarihinin saçma bir versiyonunu duymak garip” dedi. “Önemli bir siyasi aktör olmak istiyorsanız, dışlanan Rusların propagandasını tekrarlamamalısınız.”

Çin Büyükelçisi’nin yaptığı açıklamalar Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u da zor duruma soktu. Macron, bu ayın başlarında başkent Pekin’e yaptığı resmi ziyarette Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i Rusya’ya baskı uygulamaya ve Ukrayna’daki işgali sona erdirmeye teşvik etmeye çalıştı.

Macron’un Çin ziyareti, Pekin’in politikasına şüpheyle yaklaşan bazı Batılı müttefikleri tarafından pek iyi karşılanmadı.

dpa, AFP/EC, JD

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu