Ekonomi

Doğalgazda indirim üstüne indirim!

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte tüm dünyada elektrik fiyatları fırlarken, Türkiye bu alanda yaptığı altyapı yatırımları ve elektrik üretim çeşitlendirmesi sayesinde elektrik ve doğalgazda indirim yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son müjdesiyle birlikte sanayi doğalgazında son bir yılda yüzde 52,4 oranında indirim yapıldı. Doğal gazın metreküp fiyatı 23,8 TL’den 11,5 TL’ye geriledi.

307 MİLYAR TL TEVVİYE

Devlet, doğalgaz ve elektriğe yaptığı sübvansiyonla bugüne kadar vatandaşlara yaklaşık 307 milyar TL destek sağladı. Son yapılan bu indirimlerle vatandaşın elektrik faturası yarı yarıya azaldı. 2022 yılı Ekim ayı baz alındığında sanayide kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatı 1 Nisan 2023 prestijiyle yüzde 52,43 oranında düşürüldü.

Doğalgaz toptan satış fiyatına sistem kullanım bedeli ve vergilerin eklenmesiyle oluşan nihai doğal gaz fiyatı baz alındığında, 2022 yılı Ekim ayı sanayi tüketicileri için en son doğal gaz fiyatı metreküp başına 23,8 TL olurken, son doğal gaz fiyatı Nisan 2023’te yüzde 52 azalarak 11,5 metreküp oldu. TL düştü. Ayrıca İstanbul’da Aralık 2022’de konutlarda doğalgaza yüzde 12 indirim yapıldı. Bu indirimlerin ardından örneğin Ankara’da konut tüketicileri için geçerli olan nihai doğalgaz fiyatı üzerinden Ekim 2022’de geçerli olan asgari ücretle 962 metreküp, Nisan 2023’te geçerli olan asgari ücret satın alınabilir. Öte yandan, Hanehalkı Enerji Fiyat Endeksi (HEPI) fiyatlarına göre Türkiye, Ukrayna ve Macaristan’ın ardından Avrupa ülkeleri arasında en düşük doğalgaz fiyatına sahip ülke konumunda.

1 NİSAN’DA FATURA UÇUYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün grup toplantısında tüm abone gruplarında elektrikte yüzde 15 indirim yapılacağı müjdesini de verdi. İndirimler Nisan ayından itibaren geçerli olacaktır. EPDK’nın 1 Nisan’dan itibaren uygulanacak yeni elektrik tarifelerini belirleyerek Resmi Gazete’de yayımlaması bekleniyor.

ENDÜSTRİYE NEFES VERECEK

İşletme temsilcileri, indirimin rekabet güçlerini artıracağını belirtiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, son yıllarda rekabet gücünün arttığını belirterek, güçlerdeki düşüşlerin sektöre yeni bir soluk getirdiğini söyledi. Gültepe, “Bizi, sanayiciyi, üreticiyi mağdur etmediği için Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. İndirimler, sanayicinin ürettiği ürünlerin daha uygun fiyata üretilmesine katkı sağlayacak.” Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Başkanı Orhan Aydın, “Bu indirimler istihdama ve üretime yansıyacak. Aynı zamanda enflasyonu da baskılayacak” dedi.

KAYNAK: SABAH

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu