Ekonomi

Fransa yarın ‘kararacak’

Genel İşçi Sendikası’nın (CGT) aralarında bulunduğu ülkenin en büyük sendikalarının yarın genel grev kararı almasıyla Fransa’da hayatın durma noktasına geleceği belirtildi.

Başta ulaşım, elektrik, sağlık ve eğitim olmak üzere hemen hemen tüm branşlar greve katılacak.

Ülkenin resmi demiryolu işletmecisi SNCF, tren seferlerinde büyük aksamalar yaşanacağı, bazı bölgelere ulaşımın gün içinde tamamen duracağı uyarısında bulundu.

Bayrak taşıyıcı havayolu AirFrance da acil durumlar dikkate alınmadığı takdirde 10 uçuştan 2’sinin iptal edildiğini duyurdu.

İstihbarat kaynakları, başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde 1,5 milyona yakın kişinin sokağa çıkacağını tahmin ederken, sendikalar bu sayının daha da artacağını belirtiyor.

Bakandan uzaktan çalışma çağrısı

Ulaştırma Bakanı Clement Beaune, France 3 televizyonuna yaptığı açıklamada, grevlerin özellikle ulaşım departmanı üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için uzaktan çalışma çağrısında bulundu.

Beaune, “Uzaktan çalışamayanlar için gerçek bir meydan okuma olacak.

Öte yandan aşırı sol parti milletvekili Louis Boyard, lise ve üniversiteleri okulları kapatmaya, grev ve protestoları desteklemek için barikatlar kurmaya davet etti.

Fransa Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC) de hava yolu şirketlerini 7-8 Mart tarihlerinde uçuşları ertelemeye ve Paris CDG Havalimanı’ndaki uçuşların yüzde 20’sini, diğer havalimanlarındakilerin ise yüzde 30’unu iptal etmeye davet etmişti.

DGAC, Beauvais, Bordeaux, Lille, Lyon, Nantes, Marsilya, Montpellier, Many ve Toulouse havalimanları ile Paris’te CDG ve Orly havalimanlarında uçuş trafiğinde aksamalar olacağını duyurdu.

Tartışmalı emeklilik reformu

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini duyurdu.

Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede yasal emeklilik yaşının her yıl kademeli olarak 3 ay artırılarak 2030’da 64’e çıkarılacağını belirten, 2027’de ise 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini sözlerine ekledi. tam emekli aylığı almak için.

Tartışmalı reforma karşı 19 Ocak’tan bu yana ülke genelinde çok sayıda grev ve protesto düzenlendi.

haber-felahiye.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu