Ekonomi

Kredi Okuryazarlığı Haftası başladı

Türkiye’de ikincisi gerçekleştirilen ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen açılış etkinliğiyle başlayan Kredi Okur Yazarlık Haftası, 19-23 Haziran ortasında devam edecek.

Türkiye’de ikincisi gerçekleştirilen Kredi Okuryazarlığı Haftası, Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen açılış etkinliği ile başladı. Kredi Okuryazarlığı Haftası’nın açılış konuşmasını Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seven Karadeniz yaptı. Açılış töreninin konuk konuşmacısı OECD Daimi Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkin yaptığı sunumda OECD’deki finansal ve kredi okuryazarlığı çalışmaları hakkında bilgi vererek, gelişmiş ekonomilerde bile finansal okuryazarlık çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.

Türk bankacılık şubesinin uluslararası çevrelerde hayranlıkla anıldığını belirten Alkin, daha önceki bankacılık operasyonlarının iyi yönetildiğini söyledi. Alkin, “Finansal okuryazarlık ve kredi okuryazarlığı konusu da OECD çatısı altında çok ciddi bir konu. Bu iş aileden başlar. Aile ekonomisi, ailenin mali çalışmaları, kredi kullanımında neler yapıldığı konusunda bilinçlenmek ve çok küçük yaşlardan itibaren bu konularda bilinçlenmek önemlidir. Kredi Okuryazarlığı Haftası kapsamında gerçekleştirilen farkındalık çalışmaları OECD açısından ve iş birliği alanları açısından son derece önemlidir.

“Doğru kredi para kazandırır”

Akademi, iş dünyası ve finans dünyasından uzmanların bir araya geldiği etkinlikte Akademi ve Reel Departman Panelleri de gerçekleştirildi. Akademi Panelinde; İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin moderatörlüğünde Uluslararası Rekabet Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Akademisyen Doç. Mehmet Levent Yılmaz, Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ekonomist Prof. Dr. Erhan Arslanoğlu, Galatasaray Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Çet Özkaya söz aldı.

Akademi Panelinde; Tüketimin harcanabilir gelire bağlı olduğu ve harcanabilir gelirimiz ile servetimiz arasındaki dengeyi korumamız gerektiği belirtildi. Harcanabilir gelirimizin bir kısmı tüketilirken, bir kısmının da biriktirilmesi gerekiyor. Birikim yaparak servetimizi artırmaya çalışıyoruz. Aslında kredi kanalı, fiilen kullanıldığı yerde varlıklarımızı güçlendirmek için değerli bir kanaldır. Gerçek kredi artefaktını alırsak aslında sağlıklı bir finansal yönetim yapabiliriz. Kredi okuryazarlığı açısından gerçek zamanlı olarak gerçek kredi kullanmanın tasarruf sağlayacağı yorumu yapılmıştır.

Dahası,   Doğru ve yanlışın kişinin finansal ve kredi okuryazarlığı ile ilgili olduğu, doğruyu bulmak için bu haftanın değerine değinildi. Reel kısma yapılan yatırımlar nedeniyle kredi kullanımının gelişmeyi ve büyümeyi artırdığı belirtildi.

Ticari hayatta risklerini yöneten KOBİ’ler ve kurumlar hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı Gerçek Dilim Paneli’nin moderatörlüğünü Ekonomist Cüneyt Paksoy üstlendi; İGE A.Ş. Genel Müdür Kasım Akdeniz, TOBB Lider Danışmanı ve Gerçek Şube Birim Lideri Hasan Çağlayan Dündar ve KOSGEB Finansman Birimi Kredi Yönetimi Müdürü Arif Torun’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Panelde kredi okuryazarlığının, kişinin kendi kredibilitesini bilmesi, bu konuda farkındalığının yüksek olması ve bunun da ötesinde, kredibilitesini karşı tarafa açıklayabilmesi olduğu belirtildi. Firmalar için ek faydasının ise kendisinden kredi veya mal talep eden kişi veya kurumun kredibilitesini okuyabilmesi olduğu belirtildi. Kredi okuryazarlığının, mevcut kurallar çerçevesinde bireylerin refahını en üst düzeye çıkarmasını sağlayan bir araç olarak görüldüğü belirtilmiştir.

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) öncülüğünde düzenlenen Kredi Okuryazarlığı Haftası, Kamu, Finans kuruluşları ve STK’lardan oluşan geniş bir paydaş katılımına sahiptir. Hafta kapsamında gerçekleşecek etkinlikler, Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) yanı sıra çok sayıda meslek odası ve birlik, oda, banka, ödeme kuruluşu, sosyal girişim ve sivil toplum kuruluşunun da desteğiyle gerçekleştiriliyor. . Birey ve kurumların mali hayatlarının daha sağlıklı ve aktif yönetilmesine katkı sağlamak amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Kredi Okur Yazarlık Haftası, 19-23 Haziran 2023 tarihleri ​​arasında devam edecek.

Kredi Okuryazarlığı Haftası boyunca gerçekleştirilecek bilgilendirme faaliyetleri kapsamında kredi notu, risk analizi, finansal durum farkındalığı ve kredi başvurusunda dikkat edilmesi gereken adımlar aktarılacaktır. Hafta ile birlikte aktif bütçe kontrolünün yolları, kredi notu ve kredi fırsatları ortasında istikrar gibi günlük hayatta faydalı olacak konular değerlendirilecek.

Finans kurumlarından uzmanlar webinarlarda olacak

Kredi Okuryazarlığı Haftası kapsamında bir webinar etkinlik serisi düzenlenecektir. Türkiye’nin önde gelen finans kuruluşlarının sözcüleri, STK temsilcileri, iş dünyasından değerli isimler ve uzmanların katılacağı webinar toplantıları, bireylere yönelik gerçek bütçe yönetimi ve gerçek kredi kullanımı, KOBİ’lerin faydalanabileceği finansal araçlar, kadın girişimcilere özel sunulan araçlar, yeşil dönüşüm, sürdürülebilir finans, dijital bankacılık ve yeni nesil finansal teknolojiler ele alınacak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu