Haber

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Malatya’daki depremde gözyaşlarını tutamadı

Asrın felaketinde Malatya’ya koordinatör olarak atanan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, öğle saatlerinde kentte yaşanan ikinci büyük depreme yakalandı. Felaketin 1’inci yıl dönümünde hazırlanan ‘Soğuk Arıza’ belgeselinde konuşan Bakan Ersoy, o anları anlatırken gözyaşlarını tutamadı.

Gazeteci-Yazar Yetenekli Temur’un 6 Şubat 2023’te yaşanan asırlık facianın yıl dönümü için hazırladığı ‘Soğuk Arıza’ isimli belgesel izleyenleri duygulandırdı. İlk kez bugün, ikinci büyük depremin yaşandığı İnönü Üniversitesi’nde saat 13.24’te gösterilen ve YouTube’da da paylaşılan belgeselde, bir yıl önce görev başında olan bürokratların yaşadığı zorlu süreç anlatılıyor. Depremde hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarıyla yapılan röportajların da yer aldığı belgeselin en dikkat çekici yanı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un o günü anlatırken gözyaşlarını tutamaması oldu.

Depremin hemen ardından Malatya’ya Koordinatörlük Bakanı olarak atanan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sabah saat 04.17’de deprem meydana geldiğinde Ankara’da olduğunu ve depremi çok kuvvetli hissettiğini söyledi. Deprem sırasında depremin şiddetini “Ankara yıkıldı sanıyordum, binamız çok sarsıldı” diye anlatan Ersoy, “Deprem bittikten sonra dışarıya baktım ve her şey yerli yerindeydi. Ama dedim ki” Belli bir yerde ciddi bir deprem oldu. 15-20 dakika sonra birçok ili kapsayan Kahramanmaraş’ta.” Merkezi bir deprem olduğunu öğrendim” dedi.

Koordinatör bakan olarak görevlendirildiği Malatya’ya sabah erken saatlerde vardığında havanın karlı olduğunu belirten Ersoy, “Şehre girdiğimizde depremin büyüklüğü ilk bakışta pek belli olmuyor, depremin büyüklüğünü anlıyoruz. Bakın bazı binalar yıkılmış. Ama yaklaştıkça yıkılan binaların sayısının arttığını gördük. Şanssızlığımız bunun deprem olmamasıydı. Depremdi.” “Fırtınaydı, dolayısıyla elbette bazı sorunlar var” dedi.

Kahramanmaraş merkezli öğlen 13.14’teki ikinci depremde Malatya Valiliği’nde krize uyum toplantısında yakalanan Bakan Ersoy, o anları şöyle anlattı:

“Sanırım 76 saniye kadar sürdü, sonra bir dalga geldi, hafifledi, sonra tekrar vurdu. Bulunduğumuz yerler çöktü, toplantı odası çöktü. Allah bizi orada korudu, odaya girdiğimiz için çok hafif sıyrıklarla kurtulduk. Toplantı odası değil yan kapı. Dışarı çıkıyorsunuz, her yerde çığlıklar var. Film senaryosu gibi. Binalar çöküyor. Hepsi aynı anda yıkılmıyor. Oraya bakıyorsunuz bir bina çöküyor, sonra bir bina daha. Arkanızı dönüyorsunuz, insanlar oraya koşuyor, orası çöküyor ve başka bir yere koşuyorlar. Tabi daha da kötüsü enkaz altında kalmak. Peki enkazı nasıl görüyorsunuz? “Kendi gözünüzle görebilirsiniz.” Oluşan gözleri birer birer çöküyor.”

Deprem nedeniyle Malatya’da tüm yol bağlantılarının kapandığına işaret eden Bakan Ersoy, “Viyadüklerde çökmeler, yollarda çökmeler oldu. Sadece Elazığ’la temasımız vardı. O gün inanılmaz bir kar yağışı vardı. Yollar kapandı. Kapalı olduğundan ulaşılamadı. Tek bağlantımız Elazığ’dır.” “Normalde 1 saat sürüyor ve araçlar ancak 4 saatte geliyor. O kadar zorlu bir süreç de yaşandı. Diğer şehirlerdeki tüm yollar kapatıldı” dedi.

Belgeselde kendisine “İlk ne zaman ağladınız?” sorusu sorulduğunda duygulu anlar yaşayan Bakan Ersoy, “Gece yalnız kaldığında yapacaksın. Çünkü orada koordinatörsün, bütün gözler sana bakıyor. Zayıf olursan şehir çöker. Tek başına ağlarsan orada çok zor durursun.” gece farklı ağlayacaksın.” “Öyle bir şey yok. Ama zor bir süreçti, bir çocuğunu kaybetmek, bir anneyi, babasını kaybetmek” dedi.

Depremde Türk vatandaşının gücünü bir kez daha gördüğünü belirten Bakan Ersoy, “Vatandaş gelip size isyan etmiyor. Durumu kabul edip ‘Bakanım siz buradasınız, şunlar var, bunlar var’ diyorlar. elimizden geldiğince.” Herkesin elindekileri paylaştığını ve insanların ellerini açtığını da gördüm.” “Ama sonuçta herkes birbirine destek oldu. Aksi takdirde Türkiye ayakta kalamazdı. Bu sadece devletin gücüyle çözülebilecek bir şey değil. Toplamda 17 ilde hissedildi, devlet de herkesin yanında oldu. tüm gücüyle” dedi. -MALATYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu