Ekonomi

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu asgari ücret gündemiyle toplanacak

TÜRK-İŞ Liderler Kurulu, Genel Lider Ergün Atalay başkanlığında yarın toplanarak taban fiyat müzakerelerinde izlenecek yol haritasını görüşecek.

7 milyonu aşkın çalışanı doğrudan, dolaylı olarak da tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesi süreci, yarın saat 14.00’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacak ilk toplantıyla başlayacak.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonunda emekçi kesimi temsil eden TÜRK-İŞ, bu toplantıdan saatler önce Liderler Kurulu’nu toplayacak.

Konfederasyona üye 34 sendikanın yöneticilerinin katılacağı toplantıda, sendikaların asgari ücrete ilişkin görüş ve talepleri alınacak, müzakerelerde izlenecek yol haritası masaya yatırılacak.

TÜRK-İŞ yarınki Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda Konfederasyon’un Açlık ve Yoksulluğa Son Anketi’ndeki rakamları, gıda enflasyonundaki oranlarını ve fiyatlara gelir vergisi yükünü gündeme getirecek.

Meclis’te bu yıl personel komitesinin başkanlığını TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak yaparken, Haber-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Solak, Tarım-İş Sendikası Genel Başkanı İlhami Polat ve Türkiye Çimse-İş Heyette Birlik Genel Başkanı Zekeriya Nazlım da yer aldı. alacak.

Minimum fiyat nasıl belirlenir?

İşçi, işveren ve beş devlet temsilcisinden oluşan 15 kişiden oluşan Asgari Fiyat Tespit Komisyonu asgari fiyatı belirler. Komite, yeni taban fiyatın belirlenmesi çalışmaları kapsamında, Aralık ayı içerisinde teamül esasına göre dört kez toplanmaktadır.

Bakanlıkça belirlenen üyelerden birinin başkanlığında kurul en az 10 üyenin katılımıyla toplanır ve çoğunluk oyu ile karar verir. Oyların eşitliği halinde lider olan partinin çoğunluğu kazandığı kabul edilir.

En düşük fiyat net 5 bin 500 lira

Bir işçi için asgari ücret aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düşüldükten sonra net 5 bin 500 lira 35 kuruş.

Asgari fiyatın patrona toplam maliyeti bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirası brüt taban fiyat, 1003 lirası 1 kuruş sosyal güvenlik primi, 129 lirası 42 kuruş işveren işsizlik sigortası fonu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu