Sağlık

Prof. Dr. Ali Dalgıç: “Omurga tümörleri ciddi sorunlara neden olabiliyor”

Birçok hastalık gerekli tedavi yöntemleri uygulanmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Medicana International Ankara Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr., bu rahatsızlıklar arasında yer alan omurga tümörlerinde doğru tanı ve uygun tedavinin hastaların yaşam kalitesini artırabileceğini söyledi. Dr. Ali Dalgıç, omurga tümörleri hakkında merak edilenleri anlattı.

“Omurga tümörleri iki ana alt gruba ayrılır”

Omurga tümörlerinin tanı ve tedavisinin interdisipliner bir yaklaşım gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Ali Dalgıç, “Omurga tümörleri primer ve metastatik olmak üzere iki ana alt gruba ayrılır. Primer tümörler vertebral kemiklerden kaynaklanırken, metastazlar vücudun başka bir yerinde ortaya çıkıp omurgaya yayılan tümörlerden kaynaklanır. “Primer omurga tümörlerinin çoğunluğu iyi huylu olmakla birlikte, metastatik tümörler kötü huylu tümörlerden oluşmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Ali Dalgıç, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerle ilgili şu ayrıntıları paylaştı: “İyi huylu tümörler genellikle yavaş büyüme eğilimindedir. Bunlar omuriliği ve çevresindeki anatomik yapıları etkileyebilir. Omurgadaki kötü huylu tümörler agresif bir şekilde büyüyebilir. Ayrıca çevre doku ve organlara sızarak uzak bölgelere metastaz yapabilir. “Genellikle hızla yayılma eğilimindedir ve çevredeki dokulara zarar verebilir.”

Omurgadaki primer tümörlerin belirtileri: Boyun, sırt ve bel ağrısı

Prof. ayrıca omurgadaki tümörlerin belirtileri hakkında da bilgi verdi. Ali Dalgıç, “Omurganın primer tümörleri bulundukları yere göre boyun, sırt veya bel ağrısı belirtileriyle başlayabilir. Büyüyüp omuriliğe veya sinir köküne baskı yaptığında yürüme bozukluğu, kas güçsüzlüğü, duyu kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Tedavi seçenekleri, tümörün büyüklüğü ve neden olduğu semptomlar gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilmektedir. “Tümör sadece izlenmiyor, aynı zamanda cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi gibi sistemlerle de müdahale edilebiliyor” dedi.

Omurgadaki metastatik tümörlerin, kanser hücrelerinin vücudun diğer bölgelerinden yayılıp omurgaya yerleşmesi sonucu ortaya çıktığını belirten Prof. Ali Dalgıç, “Bu tür tümörler çoğunlukla meme, akciğer, prostat ve böbrek kanseri gibi kanserlerden kaynaklanmaktadır. Metastatik tümörler hızla büyüdüğü için bulgular daha dramatiktir. Omurilik ve sinir köklerine baskı yaparak şiddetli ağrı, felç, idrara çıkma veya dışkılama sorunlarına neden olabilir. Tedavi seçenekleri benzerdir ve hedefe yönelik ilaçlar ve immünoterapi gibi teknikler de kullanılabilir. “Ancak metastaz yapmış tümörlü hastaların tedavisi planlanırken kişinin sistemik durumu ve vücut performansı da değerlendirilmelidir” dedi.

“Doğru tedavi prosedürünün belirlenmesi, doğru tanıya bağlıdır.”

Hastalara en uygun tedavi seçeneklerinin belirlenmesinde doğru tanı ve sınıflandırmanın kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ali Dalgıç, “Omurganın primer ve metastatik tümörlerinin tanısı fizik muayene, radyolojik görüntüleme sistemleri (MR) ile konur. , CT) ve sonuçta biyopsi ile alınan modülün patolojik incelemesi. Bu tanı yöntemleri tümörün tipinin, boyutlarının, omurilik ve sinir dokusuyla ilişkisinin, büyüme potansiyelinin belirlenmesinde hayati öneme sahiptir. Örneğin omurganın primer tümörlerinde cerrahi müdahale tümörün büyüklüğüne, konumuna ve konumuna göre planlanır. Tümör çevresindeki sağlıklı dokuların korunması ve omurganın stabilitesinin sağlanması amacıyla cerrahi operasyonlar yapılmaktadır. Bu sayede sinir basıncı azalırken hastanın ağrısı da hafifliyor ve fonksiyonel hareketlilik korunuyor” sözlerini şöyle tamamladı:

“Metastatik tümörlerde cerrahi müdahale öncelikle tümörün çıkarılmasına yönelik yapılıyor. Bunun sağlanamadığı durumlarda tümör kütlesi azaltılarak daha sonra uygulanan kemoterapi veya radyoterapinin etkinliği artırılır. Bu ameliyatlar omurilik veya sinir sıkışmasının ortadan kaldırılması, dolayısıyla hastaların ağrılarının hafifletilmesi ve omurga diziliminin korunarak hastanın yaşam kalitesinin artırılması açısından değerlidir. Cerrahi ekibimle birlikte metastatik tümörlerin cerrahi tedavisinde en son teknikleri kullanarak hastalara dikkatli ve güvenle yaklaşıyoruz. “Cerrahi müdahalelerle hastaların yaşam kalitesini arttırmayı ve tedavi başarısını en üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz.”

kosehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu